VFK VI. "friss házasság" = mostani kedvenc

2007-06-30

sponsored links

Sültcsirke házassága Trópusi Citrommal :)

Szeretem a klasszikus, vagyis hagyományos ízkombinációkat, amin sohasem változtatok. Pl. ha fõtt krumpli akkor - petrezselyem; ha csirkepaprikás akkor jó sok tejföl; ha tökfõzelék akkor rengeteg kapor ... stb; nem is sorolom tovább, ezek az örökzöld párosítások. Ezek mellett rendszeresen felbukkannak ?ügyeletes" kedvencek is, hála a soha alá nem hagyó kisérletezõ kedvemnek és notórius kiváncsiságomnak. Ezek közül van olyan amihez elkezdünk annyira ?ragaszkodni" hogy egy idõ után már kiérdemelhetné akár a ?klasszikus" (újhullámos-klasszikus) kategóriát is. Erre jó példa a citromos (zöldcitromos) sült csirke.


Ez egy egzotikus ízeket idézõ rozmaringos-zöldcitromos csirke. Az adta az ötletet hogy egyszer valakitõl hallottam mennyire feldobja - különlegessé teszi - az egészben sült csirke ízét a hasába rejtett, félbevágott citrom.
Hozzáillõ köret az orientál rizs - ahol a fahéj-mazsola-fenyõmag-sülthagyma kvartett adja a felejthetelen ízkombinációt a basmati rizzsel.

Hozzávalók:

5-6 csirkecomb

4 zöldcitrom

2 nagy fej lilahagyma

2-3 evõkanál rozmaring (szárított)

só,bors

olívaolaj

A rizshez:

30 dkg basmati rizs

1 nagyobb fej lilahagyma

2-3 evõkanál mazsola

2 rúd fahéj

4-5 evõkanál pirított fenyõmag

A megmosott csirkecombokat, félbe vágjuk (alsó és felsõcombra).

Sóval-borssal bedörzsöljük, rozmaringgal megszórjuk és egy kiolajozott, vagy alufóliával kibélelt tepsibe fektetjük. A lilahagymát felkarikázzuk és a csirkecomb darabokra halmozzuk.

2 zöldcitrom levét kifacsarjuk és a csirkére locsoljuk. 1 zöldcitromot a díszítéshez félreteszünk, a negyediket pedig (miután félbe-vagy negyedekbe vágtuk) a tepsibe helyezzük.


Elõmelegített sütõben kb 50-55 perc alatt ropogósra sütjük.

Amíg a csirke a sütõben sül, elkészítjük a rizst.

Pici olajon a rizst ?megfuttatjuk" 6 dl vízzel felöntjük, kevés vegetát hozzáadva puhára fõzzük. Egy másik lábosban 2-3 evõkanál olíva olajon megpároljuk az apróra vágott lilahagymát. Hozzáadjuk a 2 (félbetört) fahéj rudat. Addig pároljuk amíg a hagyma közepes barnára nem sült, ekkor a tûzrõl levéve hozzá keverjük a (pár percre elõzõleg meleg vízbe áztatott) mazsolát és a pirított fenyõmagot. Végül a párolt rizzsel is összekeverjük.Tálaláskor a rizst kevés frissen õrölt fekete borssal megszórjuk.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehér borral szeretjük legjobban / kedvencünk a Chablis/.



Folytats a blogon ... asztalpoetica.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s